5 najpogostejših napak pri najemu kredita in kako se jim izogniti

Napake pri najemu kredita

Napake. Majhne ali velike, vsi smo jih že kdaj v življenju naredili. Res je, da se iz napak lahko učimo, a finančne napake nas skoraj vedno precej stanejo. Poglejmo, katere so najpogostejše napake, ki jih lahko naredimo pri najemu kredita, in kako se jim lahko izognemo, da v prihodnosti ne pristanemo v neprijetnih finančnih situacijah

1. Ne primerjamo ponudb kreditov

Že v prejšnji objavi smo razložili, da je primerjava kreditnih ponudb različnih bank izjemno pomembna. Kreditni pogoji se od ponudnika do ponudnika močno razlikujejo, kar se pri večjih zneskih (na primer za stanovanjski kredit) občutno pozna. Pri primerjavi moramo biti pozorni predvsem na obrestno mero, skupni znesek kredita in skupni strošek kredita. S pravo odločitvijo pa dejansko lahko precej prihranimo.

2. Ne upoštevamo vseh stroškov kredita

Na prvi pogled se nam včasih zdi, da je najugodnejši kredit tisti s spremenljivo obrestno mero, še posebej, če ja obrestna mera trenutno na zelo nizka. Tipične obrestne mere pri nas temeljijo na referenčni obrestni meri Euribor, ki se ves čas dviguje in spušča. Predvsem pri dolgoročnejšem najemu kredita, na primer stanovanjskem kreditu, je zato smotrno vzeti kredit z nespremenljivo obrestno mero, ki se lahko čez nekaj časa izkaže za ugodnejšo izbiro. Če se vseeno odločimo za najem kredita s spremenljivo obrestno mero, moramo vzeti v zakup, da lahko Euribor naraste tudi za 3 odstotke, kar pomeni občutno višji obrok, ki ga moramo odplačevati.

3. Sposodimo si več, kot si lahko privoščimo

Ne glede na to, kolikšen znesek kredita si želimo sposoditi, se moramo vprašati, ali si najem kredita lahko privoščimo. Preden banke odobrijo kredit natančno pregledajo naš dohodek in naše obstoječe kredite. Vendar pa ne upoštevajo naših ostalih stroškov, kot je odplačevanje stroškov naše kreditne kartice. Sami torej najlažje presodimo, ali bomo sposojeni znesek enostavno odplačali. Pomagamo si lahko tako, da temeljito pregledamo svoj denarni tok. To pomeni, da upoštevamo vse svoje mesečne prihodke, izdatke in obveznosti, znesek za varčevanje in predvidimo tudi stroške, ki ne bodo nastajali na mesečni ravni. Če smo v dilemi, si raje sposodimo manj denarja in si tako prihranimo obremenjenost v prihodnosti.

4. Zamujamo s plačilom

Vseh težav, ki jih lahko prinese prihodnost, ne moremo predvideti. Če se zgodi nepredvidljiva finančna situacija, zaradi katere zamujamo z odplačilom mesečnih anuitet, lahko začasne težave z odplačevanjem ublažimo tako, da z banko poskusimo najti primerno rešitev. Kot je na primer reprogramiranje kredita. Gre za zmanjšanje mesečne obveznosti s podaljšanjem obdobja odplačevanja. Ali pa se odločimo za moratorij, torej začasno prekinitev odplačevanja kredita. V interesu bank je, da je kredit odplačan v celoti, zato so praviloma pripravljene na dogovor, še posebej če je kreditojemalec iskren o svoji finančni situaciji in predlaga rešitev.

Pri jemanju kakršnega koli kredita se moramo vseeno zavedati, da lahko banka po nekaj neplačanih obrokih odstopi od pogodbe in zahteva takojšnje vračilo dolga. Pri stanovanjskih kreditih se banke za takšne primere pogosto zavarujejo s hipoteko. Zavarovanje se realizira tako, da se nepremičnina proda, iz dobljenega zneska pa se poplačajo vsi dolgovi.

5. Kredit vzamemo pri nebančnih ponudnikih

V večini primerov bomo kredit odplačevali kar nekaj časa in za marsikoga je to lahko preveliko breme. Če banka presodi, da kredita nismo sposobni odplačati, nam kredita ne bo odobrila. V primeru, da potencialni kreditojemalec nujno potrebuje kredit, se lahko obrne na nebančne ponudnike, kjer zaprosi za hitri in na videz ugodni kredit. Pogoji za pridobitev kredita pri nebančnih ponudnikih so namreč pogosto delujejo manj strogi. Vendar pa najem kredita pri nebančnih ponudnikih s seboj prinese številne pasti. Nezakoniti ponudniki znajo izkoristiti težke finančne situacije posameznikov, ki so pripravljeni storiti vse, da se iz njih izkopljejo. Sprejemati moramo informirane odločitve in ne slepo zaupati oglasom, ki nam zagotavljajo najugodnejši kredit z najnižjo obrestno mero. Zveza potrošnikov Slovenije namreč poudarja, da se največ kršitev in oškodovanj potrošnikov zgodi ravno v obliki oderuških kreditov in poslovanja brez dovoljenja.

Pod črto

Najemanje kakršnega koli kredita, naj bo to potrošniški ali stanovanjski kredit, je velik finančni korak. V želji po hitrem in najugodnejšem najemu kredita, pa v naglici lahko storimo kakšno zgoraj omenjeno napako. A brez skrbi. Napakam se z malo truda lahko izognemo, če se jih zavedamo in smo nanje pozorni ne le med odplačevanjem, ampak še pred najemom kredita.


Potrebujete pomoč pri iskanju za vas naujstreznejšega kredita?

Tukaj smo, da vam pomagamo!

Potrebujete pomoč pri iskanju za vas naujstreznejšega kredita?

Tukaj smo, da vam pomagamo!