Baza znanja

Vsi smo se že kdaj znašli v situaciji, ko se bliža konec meseca, na bančnem računu vztrajno zmanjkuje denarja, ideja o mesečnih prihrankih pa izpuhti. Razporejanje z denarjem je naporen in stresen proces, ki v nas pogosto vzbuja skrb. Poglejmo štiri uporabne nasvete in trike za bolj pametno ravnanje z denarjem, ki nam bodo pomagali prenehati živeti od plače do plače in na dolgi rok tudi dobro privarčevati.

Kreditno sposobni ste, če vam po plačilu vseh obstoječih mesečnih kreditnih obveznosti ostane znesek za življenjske stroške v višini 778.5 EUR. Letni prihodki so vaša plača ali pokojnina, nekatere banke pa upoštevajo tudi dodatke (nadomestilo za malico in prevoz, regres in drugi mesečni prejemki kot so honorarji, avtorske pogodbe, najemnine, ...

Se odločate za nakup avtomobila in ne veste, ali bi izbrali kredit ali leasing? Obresti na bankah so nizke, pri leasingu pa vam ni potrebno plačati stroškov odobritve. Poznate prednosti in slabosti obeh načinov financiranja? Kaj se vam bolj splača v danem trenutku?

Ob najemu kredita je zavarovanje kredita z zavarovalno premijo, hipoteko ali poroštvom pogosto obvezno. Predvsem ko najemamo dolgotrajni kredit, pa je smotrno razmisliti tudi o življenjskem zavarovanju, ki kreditojemalca zavaruje za primer najhujšega. Z življenjskim zavarovanjem lahko zaščitite svoje najbližje, da jih v primeru smrti ali dolgotrajne bolezni vaši dolgovi ne bodo bremenili.

Razmišljate o najemu hitrega potrošniškega kredita? Imate državljanstvo in stalno prebivališče v Republiki Sloveniji ter ste kreditno sposobni? Hitri kredit lahko vzamete tudi pri banki, kjer niste komitent. Preden se odločite zanj, preverite pogoje in čas odobritve različnih bank in se odločite za najprimernejšega.

Ali ste v najemniškem stanovanju? Ste razmišljali, ali bi bilo bolj smotrno namesto najemnine plačevati kredit – kakšno stanovanje bi si v takem primeru lahko privoščili? Morda pa je pred vami že dilema: nakup ali najem. Kakšna je primerjava, kdaj boste plačevali več, kdaj manj in kaj se vam bolje splača?

Namenski krediti so lahko stanovanjski ali namenski potrošniški krediti in so za razliko od gotovinskih posojil ugodnejši, imajo boljšo obrestno mero in daljšo ročnostjo kredita. Namenski kredit lahko dobite zgolj na podlagi predračunov za blago ali storitev. Kaj to pomeni in kako se namembnost tudi dokazuje ter upravičuje? Kakšni so različni namenski krediti?

Najem kredita je v prvi vrsti sklenitev dogovora med kreditodajalcem (najpogosteje je to banka) in kreditojemalcem. Ker je banka tista, ki posoja denar, mora ob sklenitvi pogodbe oceniti vsa tveganja, povezana s sklenitvijo dogovora.

Hipotekarni kredit je kredit z zastavo bremen proste nepremičnine: hiše, stanovanja, počitniške hiše ali stavbnega zemljišča. Hipoteka je torej ena izmed oblik zavarovanja kredita, ki za razliko od drugih oblik omogoča izposojo zelo visokih zneskov.

Potrebujete pomoč pri iskanju za vas naujstreznejšega kredita?

Tukaj smo, da vam pomagamo!

Potrebujete pomoč pri iskanju za vas naujstreznejšega kredita?

Tukaj smo, da vam pomagamo!