Baza znanja

Namenski krediti so lahko stanovanjski ali namenski potrošniški krediti in so za razliko od gotovinskih posojil ugodnejši, imajo boljšo obrestno mero in daljšo ročnostjo kredita. Namenski kredit lahko dobite zgolj na podlagi predračunov za blago ali storitev. Kaj to pomeni in kako se namembnost tudi dokazuje ter upravičuje? Kakšni so različni namenski krediti?

Najem kredita je v prvi vrsti sklenitev dogovora med kreditodajalcem (najpogosteje je to banka) in kreditojemalcem. Ker je banka tista, ki posoja denar, mora ob sklenitvi pogodbe oceniti vsa tveganja, povezana s sklenitvijo dogovora.

Hipotekarni kredit je kredit z zastavo bremen proste nepremičnine: hiše, stanovanja, počitniške hiše ali stavbnega zemljišča. Hipoteka je torej ena izmed oblik zavarovanja kredita, ki za razliko od drugih oblik omogoča izposojo zelo visokih zneskov.

Izračunaj kredit s pomočjo preprostega kreditnega kalkulatorja in primerjalnika kreditov Kredito. V nekaj preprostih korakih Kredito ponudi jasen pregled informativnih izračunov kreditov slovenskih bank in hranilnic na enem mestu.

Nepredvidljivi dogodki lahko močno spremenijo našo trenutno finančno situacijo. Zgodi se lahko tudi, da zaradi finančne stiske ne zmoremo več odplačevati kreditnih obveznosti. Začasne težave z odplačevanjem mesečnih anuitet lahko ublažimo z reprogramiranjem kredita ali odlogom plačila oziroma moratorijem.

Razmišljate o najemu stanovanjskega kredita in ne veste, katero vrsto obrestne mere izbrati? Tako fiksna, kot spremenljiva obrestna mera, imata vsaka svoje prednosti, slabosti in tveganja, ki jih prinašata. Poglejmo primerjavo značilnosti obeh in kako lahko s pomočjo kreditnega kalkulatorja Kredito pripravimo izračun obresti kredita.

Ob najemu kredita vsaka banka ali hranilnica preveri kreditojemalčevo kreditno sposobnost. Poglejmo, kaj kreditna sposobnost je, kako jo lahko enostavno izračunamo tudi sami in kakšen vpliv ima na znesek odobrenega kredita.

Zavarovanje kredita je pogosto pri nas obvezno, a odločitev o vrsti zavarovanja je včasih prepuščena kreditojemalcem samim. Ti lahko odločajo med zavarovanjem z zavarovalno premijo, hipoteko ali poroštvom. Kaj pomenijo različne vrste zavarovanj, katera je najugodnejša in na kaj morate biti pozorni pri izbiri vrste zavarovanja?

Kot potrošniki smo za naše večje izdatke nekajkrat v življenju primorani najeti kredit. Naj gre za manjši potrošniški kredit, ko kupujemo nov avtomobil, ali ko si želimo financirati poroko. Morda pa iščemo najugodnejši kredit za adaptacijo našega doma.

Potrebujete pomoč pri iskanju za vas naujstreznejšega kredita?

Tukaj smo, da vam pomagamo!

Potrebujete pomoč pri iskanju za vas naujstreznejšega kredita?

Tukaj smo, da vam pomagamo!