Koliko kredita lahko dobim in kaj vpliva na mojo kreditno sposobnost?

koliko kredita lako dobim

Ob najemu kredita vsaka banka ali hranilnica preveri kreditojemalčevo kreditno sposobnost. Poglejmo, kaj kreditna sposobnost je, kako jo lahko enostavno izračunamo tudi sami in kakšen vpliv ima na znesek odobrenega kredita.

Kreditna sposobnost

Kreditna sposobnost je eden temeljnih izračunov, ki odloča o znesku kredita, ki si ga lahko privoščimo. Odvisna je od

  • letnih prihodkov, torej zneska vsote enoletne plače ali pokojnine, ostalih prihodkov, kot so regres, božičnica, malica,
  • in obstoječih finančnih obveznosti, to so trenutni krediti, lizingi in podobno
  • ter normiranih stroškov vzdrževanja družinskih članov, tako otrok kot odraslih.

Na podlagi omenjenih zneskov banka oceni, ali bo kreditojemalec zmožen v dogovorjenem času poplačati kredit in vse ostale stroške, povezane z odobritvijo, in izračuna, kolikšna je vsota, ki jo je kreditojemalec zmožen odplačevati v obliki mesečnih anuitet. 

Naj pojasnimo podrobneje. Konec leta 2019 so v veljavo stopila nova pravila Banke Slovenije za pridobivanje kreditov, ki se tičejo predvsem ocene kreditne sposobnosti kreditojemalcev. Novo pravilo tako narekuje, da mora vsakemu posamezniku po plačilu kreditnega obroka vsak mesec ostati znesek v višini 76 % minimalne plače.

Temu znesku se prišteva še strošek preživljanja družinskega člana, ki znaša okoli 230 evrov na otroka v dvostarševski družini (okoli 115 evrov na osebo) in okoli 310 evrov na otroka v enostarševski družini (okoli 155 evrov na osebo). Pogoji za pridobitev kredita, predvsem za tiste z nižjo ali povprečno plačo, upokojence in družine, ki imajo 3 otroke ali več, so se tako precej zaostrili. 

Informativni izračun odgovori na vprašanje “Koliko kredita lahko dobim?”

Se vam od pravkar omenjenega sivijo lasje? Naj vas malce potolažimo. Čeprav se ukrepi Banke Slovenije zdijo precej drastični, bo večini potrošnikom kredit še vseeno odobren. Znesek odobrenega kredita pa je kot omenjeno predvsem odvisen od kreditne sposobnosti. Preden izberete banko ali hranilnico, pri kateri želite skleniti kredit, lahko s kalkulatorjem kreditne sposobnosti Kredito v nekaj preprostih korakih in v skladu z bančnimi priporočili izračunate, koliko si lahko privoščite.

V kalkulator kreditne sposobnosti Kredito vnesite zneske, ki jih kalkulator od vas zahteva. Vnesite povprečni mesečni dohodek in dodatke, vsoto svojih finančnih obveznosti ter število vzdrževanih družinskih članov. Pri tem upoštevajte, da kalkulator pri številu vzdrževanih otrok predpostavlja, da gre za dvostarševsko družino. Končni znesek kreditne sposobnosti staršev samohranilcev je zatorej lahko malce drugačen. Končna izračunana kreditna sposobnost vam pove, kolikšna je najvišja možna mesečna anuiteta kredita, ki jo lahko namenite plačilu mesečne obveznosti. Informativni znesek kreditne sposobnosti naj vam služi bolj informiranemu finančnemu načrtovanju in sprejemanju pomembnih finančnih odločitev. 

Ko se odločite za najem kredita, obiščite kreditni kalkulator Kredito, ki omogoča preprosto primerjavo kreditnih ponudb. Z njegovo pomočjo boste dobili jasno sliko informativnih zneskov različnih vrst kreditov in enostavno izbrali kreditno ponudbo, ki je najboljša za vas, in s tem tudi prihranili.

Viri: Banka Slovenije, Žurnal24, NLB, Sparkasse Verjemi vase 
Potrebujete pomoč pri iskanju za vas naujstreznejšega kredita?

Tukaj smo, da vam pomagamo!

Potrebujete pomoč pri iskanju za vas naujstreznejšega kredita?

Tukaj smo, da vam pomagamo!