Kredit ali leasing: prednosti, slabosti in pasti obeh načinov financiranja

Kredit ali leasing

Se odločate za nakup avtomobila in ne veste, ali bi izbrali kredit ali leasing? Obresti na bankah so nizke, pri leasingu pa vam ni potrebno plačati stroškov odobritve. Poznate prednosti in slabosti obeh načinov financiranja? Kaj se vam bolj splača v danem trenutku?


Slovenci in avtomobili

Kakšne avtomobile imamo radi v Sloveniji? Volkswagen ostaja najljubša znamka avtomobilov v državi, najbolj prodajan model avtomobila pa je še vedno Renault Clio. Registriranih je 1.3 milijona osebnih vozil, povprečno pa so vozila v državi stara 10 let. V letu 2020 je prodaja električnih avtomobilov že dosegla 3 % delež prodanih avtomobilov.

Toda, kako kupiti avtomobil? Gotovina, kredit ali leasing? Kako velik kredit pa lahko dobite? Pri nakupu pa ne smemo pozabiti na zlato finančno pravilo 20/4/10 – za avto naj bi imeli 20 % kupnine, se zadolžili za največ 4 leta, mesečni obrok pa naj ne bi presegal 10 % rednih mesečnih prilivov.

Kaj je leasing?

Leasing pomeni, da ste uporabnik avtomobila, niste pa njegov lastnik, dokler ga ne odplačate v celoti. Angleški izraz »to lease« namreč pomeni posoditi. Ker niste lastnik, to pomeni, da morate upoštevati določene pogoje lastnika avtomobila. V primeru leasinga je na primer obvezno kasko zavarovanje, z zelo redkimi izjemami. Če želite avto predelati, potrebujete dovoljenje lastnika. Prav tako lahko avtomobil servisirate zgolj pri pooblaščenih serviserjih, kar je zagotovo dražje kot pri nepooblaščenih.

Po drugi strani pa to zagotavlja večjo transparentnost in morda tudi večjo varnost vozila. Veliko ljudi misli, da lahko na leasing vzamejo zgolj nove avtomobile, kar ni res. Vendar pa obstaja omejitev starosti vozil, ki jih lahko kupite na takšen način in to je dvanajst let. Največja razlika med kreditom in leasingom je pri prodaji avtomobila. Če vzamete kredit, lahko avtomobil kadarkoli prodate in po želji odplačate kredit takoj ali pa ne. V primeru leasinga, pa morate najprej plačati leasing v celoti, nato postanete lastnik avtomobila in šele potem ga lahko prodate. 

Prednosti in slabosti kredita?

Če kupujete avtomobil, lahko vzamete tudi kredit. Prednost je vsekakor to, da lahko kupite katerikoli avtomobil, starost torej ni pomembna. Ker ste vi lastnik avtomobila, ga lahko kadarkoli prodate, prav tako ga lahko predelate po želji, seveda skladno z zakonom.
Pri leasingu se financira od 90 % vrednosti vozila, pri kreditu pa po lastni želji izbirate višino kredita in pa predvsem dolžino odplačevanja. Kasko zavarovanje v primeru kredita ni obvezno, vendar pa ga nekatere banke zahtevajo. Pri lizingu mora biti avtomobil kasko zavarovan z maksimalno 1-odstotno odbitno franšizo in vključeno krajo, pri kreditu pa lahko vrsto zavarovanja izberete sami. Pri kreditu boste privarčevali, ker po želji izbirate serviserja vozila. Vendar pa boste morali plačati stroške odobritve in zavarovanja kredita, česar pri leasingu ni. In kaj vse dejansko zajema kredit?

Kredit: mesečni obrok (glavnica + obresti) + stroški kredita

Glavnica je torej osnovni znesek kredita, ki ga dolgujete kreditodajalcu (banki). Za kredit lahko vzamete zgolj potrošniški kredit, ki ima višjo obrestno mero kot stanovanjski kredit in pa krajšo dobo odplačevanja. Določene banke ponujajo tudi t.i. »avtomobilski kredit«, ki ima rahlo nižje obresti kot potrošniški, vendar je pogoj za odobritev pogodba o nakupu vozila. Obrestne mere se med bankami razlikujejo, zato preverite različne ponudbe, preden se odločite. Prav tako se lahko močno razlikujejo stroški odobritve kredita in tudi različne dobe odplačevanja. Banke imajo na svojih spletnih straneh objavljenje le okvirne cene, zato je za izbiro najboljše opcije priporočljivo, da neposredno kontaktirate banke in jih povprašate o različnih opcijah. Če jim pošljete boljšo ponudbo druge banke, vam bodo morda tudi v drugi banki pripravili za vas cenejšo različico. Razlika med leasingom in kreditom je tudi v tem, da obstajajo strožji pogoji za pridobitev kredita – ste preverili, če ste kreditno sposobni? (https://kredito.si/kreditna-sposobnost-kako-jo-izracunati/)

Mar izbira kredit vs. leasing res vpliva na višino plačila vrtca?

Res je. Ni vseeno, ali izberete kredit ali leasing. Leasing ne vpliva na višino socialnih transferjev, ker vi niste lastnik avtomobila. V primeru kredita postanete lastnik avtomobila in to vpliva na višino otroških dodatkov ter višino plačila vrtca.

Kako hitro lahko kupim avtomobil?

Če se vam mudi, je leasing zagotovo hitrejša možnost financiranja. Ker ne postanete lastnik avtomobila, je tveganje torej manjše in vam leasing hitro odobrijo. Banke za odobritev kredita zahtevajo več dokumentacije in posledično to dlje traja. Odvisno je tudi, ali jemljete kredit pri svoji ali tuji banki. Določene banke namreč za svoje komitente omogočajo odobritev hitrih kreditov za manjše vrednosti tudi na daljavo – torej ni potreben obisk poslovalnice. Naj bo nakup avtomobila, predvsem pa izbira financiranja premišljena odločitev.

Viri: AMZS, Avto fokus, Verjemi vase


Potrebujete pomoč pri iskanju za vas naujstreznejšega kredita?

Tukaj smo, da vam pomagamo!

Potrebujete pomoč pri iskanju za vas naujstreznejšega kredita?

Tukaj smo, da vam pomagamo!