Kako razporejati z denarjem? Vse o proračunu, kreditih in varčevanju

Proračun in razporejanje denarja

Vsi smo se že kdaj znašli v situaciji, ko se bliža konec meseca, na bančnem računu vztrajno zmanjkuje denarja, ideja o mesečnih prihrankih pa izpuhti. Razporejanje z denarjem je naporen in stresen proces, ki v nas pogosto vzbuja skrb. Poglejmo štiri uporabne nasvete in trike za bolj pametno ravnanje z denarjem, ki nam bodo pomagali prenehati živeti od plače do plače in na dolgi rok tudi dobro privarčevati.

Ustvarimo si proračun

Prvi način preudarnega razporejanja z denarjem je, da si ustvarimo svoj mesečni proračun. Proračun morda ni primeren za vsakogar, saj se nam predvsem na prvi pogled lahko zdi, da nas precej omejuje. A vendar je izdelava proračuna odličen način pregleda nad svojimi financami. Z njegovo pomočjo lahko določene stroške tudi znižamo. Začnemo s popisom vseh svojih mesečnih izdatkov in prihodkov. Znesek, ki ga dobimo, je dobra izhodiščna točka, ki nam pokaže, za kaj največ zapravimo.

Osnovne življenjske stroške, kot so stroški bivanja (kredit ali najemnina) in nakup živil, obravnavamo kot redni mesečni izdatek. Pri drugih malo manj pomembnih izdatkih pa lahko precej prihranimo. Na primer vsak večer si pripravimo kosilo, ki ga bomo pojedli med delovnim časom. Dnevni nakup kosila v restavraciji je sicer prijeten užitek, a tudi precej draga razvada. Z malce organizacije in predhodnega načrtovanja si lahko pripravimo odlično kosilo, ki nam precej zniža mesečne izdatke. Obroki v restavraciji so seveda le en od predlogov za začetek upravljanja s proračunom. Vsak posameznik si ga lahko prilagodi svojim potrebam in željam po privarčevanju.

Z majhnimi koraki privarčujmo

Najbolje je, da si na začetku meseca ob prejemu plače postavimo cilj, koliko želimo ta mesec privarčevati. Naše izhodišče je pregled proračuna iz prejšnjega nasveta. Vedno se najprej vprašajmo, ali nekaj potrebujemo ali si nečesa le želimo, saj precej želj lahko malce počaka. Kot lahko vsakodnevno kosilo v restavraciji nadomestimo z doma skuhanim obrokom, lahko marsikateri izdatek nadomestimo s cenejšim. Tako se nam ne bo zdelo, kot da se čemur odpovedujemo, a hkrati bomo še vedno prihranili. Namesto jutranje postajanke v kavarni si kavo raje skuhamo doma ali v službi ali pa se na delo odpravimo s kolesom namesto z avtom.

Najpomembnješi nasvet pa je, da nikoli ne zapravimo več, kot zaslužimo. Pri tem moramo tudi vztrajati in se privarečevanega denarja ne dotikati.

Zavarujmo svoje premoženje

Zavarovanje premoženja in lastnine je ključno pri razporejanju z denarjem. V primeru požara, potresa ali kakšne druge naravne katastrofe tako zagotovimo, da nas nesreča ne bo tudi finančno prizadela. Dobro je razmisliti o življenjskem zavarovanju, saj je to edini način, da zaščitimo svoje bližnje, da jih v primeru naše smrti ne bi bremenili naš dolgovi. Poleg zavarovanja je vsak mesec del proračuna smotrno nameniti nepredvidljivim dogodkom. Če se nam pokvari avto ali pomivalni stroj, smo tako lahko brez skrbi, saj vemo, da imamo dovolj denarja na strani, da plačamo popravilo.

Upoštevajmo svoje dolgove

Prepogosto kot svoj mesečni dolg upoštevamo le kredit, ki ga odplačujemo, zaradi česar se nam morda zdi, da imamo več denarja kot v resnici in ga tudi preveč zapravimo. Naši dolgovi v resnici vključujejo tudi kreditne kartice in limit na bančnem računu, pa tudi sposojo pri kakšnem prijatelju ali družinskem članu. Šele ko upoštevamo vse svoje dolgove, lahko pravilno ocenimo svoje finančne zmožnosti in se izkopljemo iz neprestanega cikla dolgov ter tudi privarčujemo.

V pomoč za razporejanje z denarjem nam je lahko kakšna spletna stran ali mobilna aplikacija (na primer Moj Budget ali Mint), ki nam pomagajo spremljati pritok in odtok denarja. Ustvarimo si lahko tudi svojo preglednico (na primer v Excelu), s pomočjo katere nadzorujemo svoje zapravljanje denarja. Seveda pa lahko za nasvet vedno vprašamo tudi finančnega svetovalca ali osebnega bančnika.

Viri: SMU Daily Campus, NerdWallet, NLB, Moje finance

Potrebujete pomoč pri iskanju za vas naujstreznejšega kredita?

Tukaj smo, da vam pomagamo!

Potrebujete pomoč pri iskanju za vas naujstreznejšega kredita?

Tukaj smo, da vam pomagamo!