Najugodnejši kredit si zagotovite s primerjavo informativnih izračunov

Najugodnejši kredit

Kot potrošniki smo za naše večje izdatke nekajkrat v življenju primorani najeti kredit. Naj gre za manjši potrošniški kredit, ko kupujemo nov avtomobil, ali ko si želimo financirati poroko. Morda pa iščemo najugodnejši kredit za adaptacijo našega doma. Ne glede na naš trenutni položaj je najem kredita velik finančni korak, ki zahteva tehten premislek in primerjavo različnih ponudb, saj se te med seboj pogosto močno razlikujejo.

Ko potrebujemo kredit, procesu izbire pravega ponudnika pogosto ne namenimo dovolj časa. Raje uberemo najenostavnejšo pot. Odpravimo se v banko, kjer smo že komitenti, in tam zaprosimo zanj. Verjamemo, da nam bo ravno naša banka ponudila najugodnejši kredit. Vendar raziskave in primerjave ponudb kažejo, da ni vedno tako. Kreditni pogoji se močno razlikujejo od ponudnika do ponudnika, kar se pri večjih zneskih občutno pozna. Že vsak odstotek nižje obrestne mere tako lahko pomeni prihranek. Da bi naredili kar najboljšo kupčijo, je zato smiselno, da pred odločitvijo primerjamo ponudbe kreditov čim več bank in nato ocenimo, kateri je v tem trenutku najbolj primeren za nas.

Kaj primerjati?

Po tem, ko sprejmemo odločitev za najem kredita, sledi primerjava različnih ponudb. Večji kredit kot potrebujemo, bolj pomembna je primerjava, saj lahko med kreditnimi ponudbami pride do večjih razlik. Spletni primerjalnik nam postopek primerjave precej olajša, saj zbere informativne ponudbe različnih bank namesto nas. Pri pregledu moramo biti pozorni na najpomembnejše lastnosti ponudb, to so predvsem:

  • obrestna mera,
  • skupni znesek kredita,
  • skupni stroški kredita in
  • ostali kreditni pogoji potrebni za odobritev kredita.

V nadaljevanju pojasnimo, na kaj moramo biti še posebej pozorni, ko primerjamo različne ponudbe kreditov.

Efektivna obrestna mera

Efektivna obrestna mera (EOM) je v odstotku izražena stopnja razmerja med skupnimi stroški kredita in zneskom kredita, ki nam pomaga ustvariti jasnejšo sliko o skupnem znesku za to, da je kredit odplačan. Ta kazalec nam torej pomaga primerjati različne ponudbe med seboj, saj upošteva vse stroške odobritve in zavarovanj kreditov. EOM je vredno upoštevati predvsem pri višjih kreditih z daljšo ročnostjo, na primer pri stanovanjskih kreditih, po drugi strani pa je pri kreditih s krajšo ročnostjo EOM lahko zavajajoč in precej višji od same obrestne mere za kredit.

Skupni znesek in skupni stroški kredita

Skupni znesek in skupni strošek kredita je pri izračunu kredita vredno pregledati, saj gre za znesek, ki ga bomo kot kreditojemalci banki morali odplačati. Gre za vsoto kredita in stroškov kredita, vključno z obrestmi, davki, provizijami in drugimi vrstami pristojbin.

Drugi pogoji za kredit

Nekatere banke za najem kredita ne zahtevajo posebnih pogojev, spet druge pa zahtevajo sodelovanje ali zavarovanje kredita s premijo ali hipoteko. Kot smo že omenili, se lahko zgodi, da bo ponudba kakšne druge banke precej ugodnejša od ponudbe vaše banke. V tem primeru se splača razmisliti tudi o potencialni zamenjavi banke. Pri tem po navadi nastanejo dodatni stroški, zato se je dobro o njih prej pozanimati. Nenazadnje je cilj vsakega kreditojemalca, da si denar sposodi po kar najugodnejši ceni in s čim nižjimi stroški.

Splača se!

Če še vedno niste prepričani o pomembnosti primerjave ponudb kreditov, poglejmo dejanske številke. Če si na primer želimo sposoditi 10.000 evrov za nakup avtomobila z ročnostjo 60 mesecev, se najugodnejši kredit od najdražjega razlikuje za več kot 1000 evrov. Pri višjih zneskih kredita so razlike med ponudniki še večje. S pravo odločitvijo lahko precej prihranimo.

Za informativni izračun kredita obiščite naš spletni primerjalnik in se o velikih razlikah v ceni kreditov prepričajte tudi sami.

Potrebujete pomoč pri iskanju za vas naujstreznejšega kredita?

Tukaj smo, da vam pomagamo!

Potrebujete pomoč pri iskanju za vas naujstreznejšega kredita?

Tukaj smo, da vam pomagamo!